2.Издание, САБОТА, 19 ОКТОМВРИ 2024
НЕГОРСКИ БАЊИ, ГЕВГЕЛИЈА

Детали за настанот

Punk's Backyard Ultra не е обичен настан во трчање. Тоа не е само трка, тоа е крајната мерка за човечката издржливост. Каде е ТВОЈАТА граница? Дали е тоа 5 или 15 кругови? Дали е тоа 24 или 100 кругови? Единствената сигурна работа за Punk's Backyard Ultra е дека часовникот не запира додека не се откаже последниот натпреварувач. Сместена во Велопаркот во Негорски бањи крај Гевгелија, ПБУ е своја посебна лига. Патеката долга 6,7 километри ќе ве одведе низ добро воспоставена патека МТБ, борова шума, урбан парк и лозови насади со неверојатни погледи кон планината Кожуф.

БЕКЈАРД УЛТРА КОНЦЕПТ

Форматот на трката на Backyard Ultra е прилично едноставен. Треба да трчате циклус од 6,7 километри во рок од еден час, секој час, додека не остане само еден учесник во трката. Тркачите се откажуваат од трката поради 3 главни причини;
GPX патека

БЕКЈАРД СТРАТЕГИЈА

Значи, ако завршите круг за 45 минути, имате 15 минути пред да започне следниот круг. Што ќе правите со вашето време зависи целосно од вас, но МОРА да бидете на стартната линија пред да започне следниот круг. Има три предупредувачки ѕвона на три, две и една минута пред стартот, така што сите учесници се свесни за претстојното време за старт. Во суштина, секој час има нова трка. Не е важно колку брзо или бавно ќе го истрчате кругот, сè додека се вратите на целта пред прекинот на 1 час. Во традиционалниот ултра маратон, можете да искусите и ментални и физички падови во трката, но и да си дојдедете насебе на најблиската освежителна станица. За жал, го немате истиот луксуз во Backyard Ultra. Не можете да си дозволите да имате „лош“ круг. Часовникот никогаш не запира.

БЕКЈАРД ТАКТИКА

Зошто трчам 6,7 км континуирани кругови во борова шума во два часот по полноќ? Зошто се изложувам на непотребно страдање додека моите пријатели уживаат во телешката супа и топлото лепче? Зошто да започнете трка каде неуспехот е речиси загарантиран? Ова се прашања само вие можете да одговорите. Она што можеме да го гарантираме е дека Punk's Backyard Ultra ќе биде врежан во вашата меморија засекогаш. Се гледаме на патеката!

Стартнина

Прашањето е, дали СИ подготвен ДА ГИ ТЕСТИРАШ ТВОИТЕ ГРАНИЦИ?

РЕДОВЕН ПЕРИОД

10.06. - 10.10.2024
1,200 ден.
ПРИЈАВИ СЕ СЕГА

Бекјард Ултра Правила

1

ПATEKA

Круг или по напред-назад
Метрички еквивалент 6,7056 километри

2

СТАРТУВАЊЕ ОД КОРАЛОТ (ОГРАДА)

Измерено за да одговара на целото стартно поле
Коралот останува со иста големина во текот на настанот
Учесниците мора да бидат во стартниот корал кај ѕвончето

3

СТАРТОВИ

Секој круг започнува точно 1 час по последниот круг.
Предупредување се даде 3, 2 и 1 минута пред стартот на секој круг
Сите натпреварувачи мора да започнат со ѕвончето (без доцни стартови = днф)

4

КРУГОВИ

Освен за во тоалет, натпреварувачот не смее да ја напушти патеката додека не се заврши секој круг
Нема не-натпреварувачи на патеката (вклучувајќи ги елиминираните тркачи)
Нема лична помош за време на еден круг (дозволени се заеднички станици за помош)
Секој круг мора да се заврши во рок од еден час за да се брои... вклучувајќи го и последниот круг.
Без вештачки помагала (вклучувајќи планинарски стапчиња)
Побавните тркачи мора да дозволат престигнувања

5

ТАЈМИНГ

Мерењето време по истрчан круг е опционално

6

ПОБЕДНИК/РЕЗУЛТАТИ

Победникот е последниот што ќе заврши цел круг.
Сите други се технички DNF
Треба да се дадат резултатите на секој тркач во однос на поминатото растојание.
Ако ниту еден тркач не може да заврши еден круг повеќе од кој било друг, нема победник.

7

ВРЕМЕНСКИ ЛИМИТ

Трката е отворена без временски ограничувања.

Предизвици при трчањето на Бекјард Ултра

Бекјард ултрите се изум на Гери „Лазарус Лејк“ Кантрел, кој исто така е еден од основачите и директори на трката Barkley Marathons. 
(преземено од Wikipedia, the free encyclopedia)
За разлика од вообичаените ултрамаратонски трки, и неискусните тркачи можат да се приклучат на Backyard Ultra - и да не се откажат во текот на првите неколку кругови, бидејќи потребното темпо е прилично мало: 8,9 минути по километар. Така, предизвикот е претежно ментален: ниту еден учесник не знае кога ќе заврши трката, а рангирањето на учесниците не зависи од самите нив, туку од тоа дали нивните ко-натпреварувачи се откажуваат.
Бидејќи секој тркач треба да го започне следниот круг во точно исто време, брзиот тркач нема предност во однос на побавните. Додека пребрзото трчање ќе ги согори резервите на енергија, бавната брзина нема да дозволи доволно одмор пред следниот круг. Така, главниот предизвик лежи во одржување на брзината на трчање во текот на десетици часа, доволно одмор и колку што е можно поефикасно трошење на времето за одмор - или со масажа, дремење, посета на тоалет или добивање храна и пијалоци. Најуспешните тркачи на Backyard Ultra се стремат кон време за одмор од 14 до 18 минути, принудувајќи ги да истрчаат 6.706 km за 42 до 46 минути.
Според Лазар Езерски :), повеќето тркачи не се откажуваат поради пропуштање на временското ограничување по круг, туку поради нивната намалена ментална сила да продолжат. Ова е добро илустрирано со изјавата на Лејк дека „[…] најтешкиот дел од патеката е помеѓу вашето столче и стартниот корал“. Кога тркачот покажува болка или замор, тоа често ги мотивира другите тркачи да продолжат бидејќи очекуваат тој или таа да се откаже.

Гордо поддржани од

punksbackyardultra@gmail.com

Дејан Крле, директор на трката 
071 246 423
Copyright TREX 2023
www.trex.mk
envelope