2.Издание, САБОТА, 19 ОКТОМВРИ 2024
НЕГОРСКИ БАЊИ, ГЕВГЕЛИЈА

БРИФИНГ ЗА ТРКАТА

Крајното искуство во трчање

Бекјард Ултра не е типична атлетска трка; тоа е тест на издржливост, одлучност и другарство. Замислете да трчате во круг повторно и повторно, долг точно 6.706 km во одреден временски период, додека не остане само еден тркач. Предизвикот не е само да го завршите секој круг, туку да го направите тоа во дозволеното време, поместувајќи ги вашите физички и ментални граници до крај.
ПРИЈАВИ СЕ
Илустрација Миха Ѓоргон

Национално и Светско првенство во БЕКЈАРД

За прв пат кај нас на 19 Октомври ќе се одржи Националното првенство во БЕКЈАРД во склоп на Сателитското светско тимско првенство.
Пропозиции:
- Секоја држава одбира репрезентација од 15 луѓе кои ќе трчаат на бекјард организиран во својата земја.
- Секој бекјард започнува истовремено (14:00 на 19 октомври 2024 година по македонско време)
- Секој завршен круг по член на тим се бодува со по 1 бод.
- Сите трки ќе имаат интернет конекција каде што секој час ги внесуваат спортистите кои ќе го завршат тој час во google лист.
- Резултатите веднаш ќе бидат на интернет за сите репрезентации, така што секогаш знаете како котира вашиот тим.
- Резултатот е доста динамичен, тимовите добиваат и губат позиција секој час, според тоа колку спортисти имаат уште во конкуренција.

Натпреварот помеѓу земјите е поделен на класи врз основа на искуството на членовите на репрезентацијата. Ние, Македонците би се натпреварувале во најмалата класа бидејќи немаме спортист со претходно 24 часовно искуство во БЕКЈАРД. Така што нашиот тим ќе се натпреварува против тимови со слични способности. Но, тоа е големо искуство за сите учесници, бидејќи се во трка, каде што сите се дел од тим и тоа бара голема меѓусебна поддршка. Секој е тркач се бодува, така што секој од 15-те репрезентативци е подеднакво важен.

На крајот, победникот на Панкс Бекјард Ултра 2024 ќе се смета за национален шампион на Македонија во бекјард.
А најдобрите 50 национални шампиони (според поминато растојание) добиваат покана за светско индивидуално првенство во Октомври 2025 година во САД.

Селектор за Македонија - Дејан Крле, за да бидете дел од репрезентацијата доколку сметате дека можете да придонесете заедно да направиме резултат од светски ранг пишете ми или јавете ми се. Селекцијата ќе ја одбереме врз основа на ултра трчачко искуство, итра бодови и во заеднички договор. 
ПРИЈАВИ СЕ
Илустрација Миха Ѓоргон

Викенд за паметење

„Го смислив концептот за бекјард ултра пред околу 50 години, додека сè уште бев млад тркач штотуку почнував. 6.706 км на час, секој час додека не остане само еден човек. Не можете да имате лош час. Само добри и големи“.
Гери Кантрел т.н. Лазарус Лејк
Big’s Backyard Ultra

Новиот стандард во бекјард ултра маратони

Форматот на трката на Backyard Ultra е прилично едноставен. Треба да трчате круг од 6,7 километри во рок од еден час, секој час, додека не остане само еден учесник во трката. Тркачите се откажуваат од трката поради 3 главни причини:

ИСТЕК НА ВРЕМЕНСКИОТ ЛИМИТ

Неуспехот да се заврши круг во рок од еден час

ОСТАНУВАЊЕ БЕЗ ЕНЕРГИЈА

Неуспехот да се биде на стартната линија пред да започне следниот круг

ДОСТИГНУВАЊЕ НА СВОИТЕ ГРАНИЦИ

Прифаќање на пораз „Братту, тука ми е крајот, ќ'умрам“
ДЕТАЛИ ЗА НАСТАНОТ

Лични рекорди

Најважно е да знаете дека иако многу кругови ги прават само неколку спортисти, сепак срцето на спортот се обичните луѓе кои постигнуваат лични цели. Не плашете се да мислите дека луѓето со 3 или 4 кругови не им припаѓаат на тркачите со 30 или 40 кругови. Сите трчаат да дадат се од себе и секоја победа ја слават сите заедно.
6.7km

1 КРУГ

40km

6 КРУГОВИ

100km

15 КРУГОВИ

161km

24 КРУГОВИ

720km

108 КРУГОВИ - СВЕТСКИ РЕКОРД

Илустрација Миха Ѓоргон

За локацијата

Во непосредна близина на Гевгелија, покрај регионалниот пат Солун - Скопје се наоѓа бањата Негорци. Се наоѓа во подножјето на планината Кожуф, на надморска височина од 50 метри, три километри од Гевгелија и шест километри од границата со Грција.

Во близина на бањата има три природни извори со големи резерви на подземна топла вода. Неговите термоминерални извори, околу кои се изградени бањските објекти, се наоѓаат на десната страна на реката Вардар, во подножјето на планината Кожуф, помеѓу селата Мрзенци и Негорци на надморска височина од 60 метри. Во бањскиот регион има две води - Топла бања со температура од 40 степени и Ладна бања со температура од 38 степени.

Ова е единствената бања во земјава која има и термална кал, која се наоѓа на околу 500 метри јужно од термалните извори. Тој е ситнозрнест, речиси црн со светло-темни честички од растително потекло со температура од 34 до 36 степени, што го прави многу погоден за плеоидна терапија.
ЛОКАЦИЈА

Гордо поддржани од

punksbackyardultra@gmail.com

Дејан Крле, директор на трката 
071 246 423
Copyright TREX 2023
www.trex.mk
lighterflagenvelopehistory